Ο προπονητής της Εθνικής Γεωργίας, Ηλίας Ζούρος, μίλησε στην εκπομπή «FIBA World Cup – αντίστροφη μέτρηση για τους ημιτελικούς» του ΕΟΚ WebRadio με τον Γιάννη Λαμπίρη και τον Ραφαήλ Αλαγά. Μεταξύ άλλων, είπε:
Για την πορεία της Γεωργίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Η αλήθεια είναι ότι όταν πας σ’ ένα τουρνουά απ’ το οποίο δεν έχεις εμπειρία και γνώση, δεν ξέρεις τι να περιμένεις, γιατί δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές ομάδες. Αυτό που τόνιζα συνέχεια γενικά στους παίκτες μας είναι ότι υπάρχει η διαφορετικότητα του μπάσκετ στην οποία πρέπει να προσαρμοστείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Υπάρχουν διαιτητές από πάρα πολλά μέρη του κόσμου, γι’ αυτό και υπήρχαν πολλά παράπονα απ’ τις ομάδες, γιατί σφύριζαν με διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που έχουμε συνηθίσει.
Πηγαίνοντας εκεί υπήρχε απ’ την αρχή η αγωνία του άγνωστου και το άγχος του πόσο καλή θα ήταν η προσαρμογή των παικτών μας. Για εμάς ήταν πολύ καλό το τουρνουά. Στα πρώτα 3 παιχνίδια πετύχαμε το στόχο μας, μπορέσαμε να περάσουμε στους «16», που πριν την κλήρωση δεν πίστευαν πολλοί ότι θα περάσουμε. Μετά είχαμε την ατυχία, αλλά και ευτυχία, να παίξουμε με δύο κορυφαίες ομάδες στον κόσμο, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Είμαι πολύ χαρούμενος απ’ την προσπάθεια όλης της ομάδας και συνολικά απ’ όλο αυτό το ταξίδι που έκανε η Γεωργία για να φτάσει να υπολογίζεται στον παγκόσμιο χώρο, αλλά και ν’ ανέβει πολλά σκαλιά στο ranking. Ήταν πάρα πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια που έγινε».
Για τα δύο ματς της δεύτερης φάσης με Γερμανία και Αυστραλία: «Η Γερμανία είναι μια ομάδα με πολύ καλό ρόστερ, πολύ καλό προπονητή, όπου δουλεύεται πολλά χρόνια για να είναι εκεί που βρίσκεται. Είναι αποτέλεσμα πολλών ετών, «χτίζεται» πάρα πολλά χρόνια. Η Αυστραλία έχει 9 παίκτες απ’ το ΝΒΑ, δε χρειάζεται να πω πολλά λόγια γι’ αυτήν την ομάδα. Έχασε ένα καλάθι απ’ τη Γερμανία και δε μπόρεσε να προκριθεί κι αυτή στις Φιλιππίνες. Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία αυτά τα δύο παιχνίδια για την ομάδα μας. Στο παιχνίδι με την Αυστραλία, η ομάδα μας πάλεψε πάρα πολύ με 8 παίκτες, γιατί είχαμε 4 παίκτες τραυματίες. Κατεβήκαμε με 10 παίκτες, αλλά με 2 παίκτες που δε μπορούσαν ν’ αγωνιστούν και, μάλιστα, με 2 παιδιά που είχαν παίξει στο τουρνουά ελάχιστα λεπτά».
Για την απήχηση που είχε η πορεία της Γεωργίας: «”Αγκαλιάστηκε” αυτή η προσπάθεια πολύ και απ’ τον κόσμο. Μετά το Ευρωμπάσκετ άρχισαν πολύ περισσότερα παιδιά ν’ ασχολούνται με το μπάσκετ. Στο Ευρωμπάσκετ δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, λόγω συγκυριών, αλλά μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Τώρα υπήρξε η έγκριση πλέον απ’ τον κρατικό μηχανισμό να επιχορηγηθούν πολλά χρήματα στο μπάσκετ και στην Ομοσπονδία για να χτιστούν καινούργια γήπεδα, κλειστά και ανοιχτά, και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα. Η Γεωργία έχει το ράγκμπι σε πολύ υψηλή θέση και συγκαταλέγεται στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Έχει την ομάδα του ποδοσφαίρου που εξίσου έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα ανά τα χρόνια και τώρα το μπάσκετ που έδειξε πολύ ισχυρό. Δεν είναι μόνο ότι η ομάδα προκρίθηκε στους “16” του Παγκοσμίου, αλλά προκρίθηκε και στο προ-ολυμπιακό τουρνουά».
Για τους στόχους της επόμενης μέρας: «Αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Υπάρχει ένα διάστημα μιας εβδομάδας… αποτοξίνωσης απ’ όλη αυτήν την προσπάθεια και μετά θα υπάρξει μια συζήτηση με την Ομοσπονδία για να δούμε πρώτα απ’ όλα για το μέλλον της συνεργασίας μας. Συνολικά, ένας προπονητής που δουλεύει σε μια εθνική ομάδα έχει σίγουρα κάποια πολύ καλά κομμάτια που δουλεύει και αναπτύσσει, αλλά απ’ την άλλη υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Οι δυσκολίες είναι ότι δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις την καθημερινή τριβή με το μπάσκετ όπως σε έναν σύλλογο και ότι οι προπονητές που είναι στις εθνικές ομάδες δε μπορούν να βρεθούν σε κλαμπ και να έχουν την καθημερινή ενασχόληση. Είναι ένα κομμάτι που για ‘μένα τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια μεγάλη δυσκολία. Το φετινό καλοκαίρι υπήρξαν 3 προτάσεις από ομάδες, αλλά με την προετοιμασία, τους αγώνες με την Εθνική και την απουσία που θα είχα αναγκαστικά απ’ την ομάδα, δεν προχώρησαν αυτές οι επαφές. Και εγώ απ’ την πλευρά μου και η Ομοσπονδία θα πρέπει να σκεφτούμε όλα αυτά, γιατί ένας επαγγελματίας προπονητής έχει πάντα ανάγκη να είναι μέσα στον χώρο καθημερινά. Είναι κάτι που μού λείπει, είναι ανοικτό όλο το κομμάτι, θα υπάρξει συζήτηση την άλλη βδομάδα και θα δούμε. Ο σεβασμός και η αναγνώριση και απ’ τις δύο πλευρές υπάρχει πάντως».
Για την όλη πορεία του με την Εθνική Γεωργίας αυτά τα 8 χρόνια: «Νομίζω ότι σταδιακά μπορέσαμε να βάλουμε τη Γεωργία σε υψηλά “σκαλοπάτια”. Έχουμε κάνει μεγάλες νίκες, έχουν βγει πλέον και καινούργιοι παίκτες. Υπάρχουν και άλλα 2-3 ταλέντα που ακολουθούν. Σιγά-σιγά μπαίνει η Γεωργία στον μπασκετικό χάρτη δυνατά. Το αποτέλεσμα που είχαμε στο Παγκόσμιο ήταν επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας και συνολικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτό που καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια. Από ‘κει και πέρα, θα δούμε αν υπάρχει συνέχεια και ποια θα είναι αυτή».