Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε ενόψει της 2ης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ήταν αμφίβολο αν θα έπαιζε ο Θανάσης, γιατί η διάταση που είχε ήταν μια μικρή θλάση, αλλά υπέρβαλλέ εαυτόν και ο ίδιος και οι γιατροί, ενώ μιλήσαμε και με τους Μπακς. Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο που αμυνόμαστε και το κάναμε. Τώρα πάμε να δούμε πώς θα προσεγγίσουμε την επόμενη μέρα».
«Θεωρώ ότι διαχειριστήκαμε σωστά τις δυνάμεις των παικτών στα τρία παιχνίδια. Με τις ΗΠΑ δεν μπήκαμε για να χάσουμε, αλλά για να κερδίσουμε πράγματα και είχαμε ένα συγκεκριμένο ροτέισον. Προφανώς και με ανησυχεί η κούραση, αλλά δεν θεωρώ ότι κανένας από τους παίκτες θα πει ‘κουράστηκα’ ή ‘δεν μπορώ να φέρω εις πέρας αυτό που ζητάς’. Ο τρόπος που βρήκαμε χθες για να κλείσουμε το ροτέισον βασιζόμενοι σε παιδιά που έχουν παίξει σε αυτό το επίπεδο ήταν αυτό που μας έδωσε τη λύση. Αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι το ίδιο και στο επόμενο παιχνίδι».
«Δεν μπορούμε να είμαστε ξανά στο -15 και να νικήσουμε τη Λιθουανία. Έχουν αρκετά σημεία αναφοράς στην περιφέρεια και στο ζωγραφιστό. Δεν μας παίρνει. Το πώς θα τους αντιμετωπίσουμε θα το δούμε με τους παίκτες. Πρέπει να σταθούμε και στο θεωρητικό κομμάτι. Πιστεύω πως θα παρουσιαστούμε πολύ έτοιμοι και με αυταπάρνηση».
«Στη Λιθουανία το μπάσκετ είναι το νούμερο ένα άθλημα. Τα παιδιά που λείπουν από τη Λιθουανία έχουν αντικατασταθεί από παιδιά που έχουν χρόνο συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Παιδιά παιγμένα, που έχουν σημαντικό ρόλο στην Ζαλγκίρις. Έχουν τον ίδιο προπονητή και είναι εκεί στο κάλεσμα, οι περισσότεροι εξ αυτών. Έχουν ψηλά κορμιά και καλό μπασκετικό IQ».
«Δεν με προβληματίζει η διαιτησία. Η συνέπεια είναι πολύ σημαντική και στη ζωή μας. Με τον τρόπο μας μπορούμε να το συζητήσουμε κι εμείς με τους διαιτητές. Είδατε όμως ότι τελικά η ομάδα άλλαξε τα δεδομένα. Όταν και οι πέντε είναι στην ίδια σελίδα, νομίζω ότι παρασύρεις και τις αποφάσεις και συντονίζεις κι εσύ εν μέρει τον τρόπο που θα διευθύνουν οι διαιτητές, μην έχοντας κακή προδιάθεση. Σε εισαγωγικά, τους παρασύραμε κι εμείς. Εμείς φτιάξαμε τον τόνο».
«Έχει να κάνει με την αυτογνωσία. Πατάμε και τα δύο πόδια μας στη γη. Είμαστε σε ένα ομαδικό άθλημα, όπου όταν εναποθέτεις όσες δυνάμεις σού δίνει το σώμα και το μυαλό σου, έχεις τις πιθανότητές σου. Η ομάδα είναι δεμένη, είναι μαζί και κατάφερε να το κάνει παρά τις αντιξοότητες. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς μια απουσία σαν του Μήτογλου λίγο πριν αρχίσει το Παγκόσμιο. Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι γίνεται. Έχουμε πολύ καλή ανάλυση, οι προπονητές κάνουν εξαιρετική δουλειά. Δεν μας λείπει τίποτα. Θα καλύψουμε τα πάντα εκ των έσω. Το πιο σημαντικό είναι να έχω εγώ την αμεσότητα με τους παίκτες και τους συνεργάτες μου. Αν στηρίζουν τις επιλογές μου, είναι το πιο σημαντικό. Ο κόσμος θα πρέπει να δεχτεί ότι αυτοί που αποδέχτηκαν την κλήση είναι αυτοί οι έντεκα και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε όλοι, το θέμα είναι να συμφωνούμε εμείς μεταξύ μας και αυτό να βγαίνει στο γήπεδο. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι κάτι fake».
«Προφανώς θα πρέπει να βάλουμε έναν τίτλο, είναι επιτυχία ή είναι αποτυχία. Το θέμα είναι ότι η Εθνική ομάδα είναι σε ένα ακόμη Παγκόσμιο. Αυτό είναι συνέπεια. Οι αθλητές που κλήθηκαν είναι εδώ συνεπείς, δεν μπορεί να πει κανείς εδώ ότι ήρθε και κάνει αγγαρεία. Είναι εδώ και μας κάνουν χάρη αυτοί. Στους ρεαλιστικούς στόχους που βάλαμε μέχρι τώρα τα καταφέραμε. Είναι αρκετοί αυτοί, όχι μόνο οι δύο νίκες. Άλλωστε αυτό ζήτησε και ο πρόεδρος. Να είμαστε πραγματική ομάδα. Αυτό φαίνεται στα δύσκολα. Όταν ο Θανάσης κάνει δεύτερο φάουλ και δεν θέλει να βγει, αλλά το έκανε το φάουλ για να αποσοβήσει το καλάθι, είναι σημαντικό. Ο στόχος να είμαστε ομάδα, να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα, να μην τα παρατήσουμε ποτέ σαν γκρουπ ανθρώπων, είναι σημαντικός. Εδώ κάτι γίνεται και πρέπει να το δουν και οι νεότεροι. Γίνεσαι καλύτερος και πιο σοφός από αυτή τη διαδικασία».
«Το θέμα είναι να είμαστε καλά με τις αποφάσεις που πήραμε ως προπονητές. Εδώ είναι όποιος θέλει να είναι. Όποιος δεν θέλει, δεν είναι. Και δεν είναι κατακριτέο. Σε άλλες χώρες θεωρείσαι προδότης. Εμείς δεν είμαστε έτσι. Συζητώντας σκεφτήκαμε αν θα υπάρχει μια πιθανή απώλεια και περισσότερο επικεντρωθήκαμε στους δημιουργούς μας. Ο Γουόκαπ είναι σαν να παίζει χρόνια στην Εθνική ομάδα, ο ρόλος του έχει μεγαλώσει».
«Χθες επιστρέψαμε στο παιχνίδι με άμυνα αλλαγών και έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στα κεντρικά πικ εν ρολ. Ο Παπαγιάννης μπορεί να μαρκάρει έξω, αλλά αν βγει τον χάνουμε από το ριμπάουντ και την προστασία του καλαθιού. Δεν θα δώσω το game plan μας, αλλά τα γκαρντ μας θα πρέπει στα επόμενα παιχνίδια να κάνουν release τους ψηλούς πιο γρήγορα».
«Δεν είμαι κριτής όλων και λείπω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Θεωρώ πως πρέπει να ασχολούνται όσα περισσότερα παιδιά με το μπάσκετ. Γίνεται να έχουμε όσα περισσότερα τμήματα υποδομών μπορούμε; Όπως γίνεται για παράδειγμα στη Γαλλία ή την Ισπανία; Αυτό είναι και πολιτικό θέμα. Θα πρέπει να υποκινηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, γιατί δεν είμαστε μεγάλη χώρα. Όμως δεν έχουν μόνο οι μεγάλες χώρες επιτυχίες. Δείτε για παράδειγμα τη Σλοβενία και το Μαυροβούνιο. Θεωρώ ότι αρχίζει να γίνεται πιο ουσιαστική η συζήτηση ότι θα πρέπει να αλλάξει κάτι η FIBA στον τρόπο προσέγγισης των μεγάλων διοργανώσεις. Να δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες να έχουν 14 αθλητές και να μπορούν να επιλέγουν. Θεωρώ ότι είμαστε ώριμοι πλέον. Δεν είναι μομφή, οι άνθρωποι δουλεύουν για το καλό του αθλήματος. Μπορούμε όμως πλέον να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Θα το ήθελαν και οι ίδιοι οι παίκτες αυτό».
«Καλύτερα να κάνετε ένα γκάλοπ μεταξύ των απόντων για το αν η απουσία έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου. Αρκετές είναι οι απουσίες, ο καθένας για διαφορετικό λόγο. Ο Γιάννης, για παράδειγμα, έκανε χειρουργείο και δεν μπορούσε να είναι».