23/06/2024
Elite League ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιαπλές: «Δεν έχουν πολλές ομάδες την τύχη να γεμίζει ο κόσμος το γήπεδο στην πρώτη ανοιχτή προπόνηση»

Ο νέος προπονητής του Ηρακλή, Θανάσης Γιαπλές, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» με τη Μαριάννα Αξιοπούλου και τον Μαρίνο Πρίντεζη. Αναλυτικά είπε:

Για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ηρακλή: «Για τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους του χώρου μου, είναι μια δουλειά σαν όλες τις άλλες, απλά έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Ο Ηρακλής είναι μια πολύ ιστορική ομάδα, με τον κόσμο που είναι πολύ πιστός στην ομάδα και γεμίζει κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Υπάρχει η πίεση, γιατί όλοι οι Ηρακλειδείς και οι άνθρωποι του μπάσκετ ξέρουν ότι η θέση της ομάδας είναι ψηλότερα. Αυτό σε συνδυασμό με κάποιες δυσκολίες, δίνει την ιδιαιτερότητα στην ομάδα που είμαι. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια δουλειά ακόμη».

Για το νεανικό ρόστερ του Ηρακλή: «Στο ρόστερ της ομάδας οι 10 απ’ τους 13 παίκτες είναι νεαρότατης ηλικίας. Ο Σαράντης Ματρογιαννόπουλος είναι ο πιο μεγάλος απ’ αυτό το γκρουπ παιδιών. Έχουμε δύο έμπειρα παιδιά, τον Σοκ και τον Σαρικόπουλο και όλα τα υπόλοιπα παιδιά είναι νέα. Προσπαθήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων και των επιλογών που υπάρχουν στην αγορά να το κάνουμε και πράξη αυτό».

Για το αν υπάρχει πίεση: «Υπάρχει η πίεση, αλλά νομίζω πως είναι κομμάτι της δουλείας και των εμπειριών που έχει ένας προπονητής ή αθλητής. Είναι μέσα στη δουλειά. Όταν ξεκινάς αυτήν τη δουλειά και την κάνεις για κάποια χρόνια, συναντάς πολλές τέτοιες φάσεις, απλά κάθε μία είναι ιδιαίτερη. Ο Ηρακλής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπως ιδιαίτερη περίπτωση ήταν και ο Παναθηναϊκός, απλά εκεί ήμουν στο staff. Κάθε δουλειά έχει μια μορφή πίεσης, αλλά δεν είναι ένα στοιχείο για το οποίο θα την απορρίψεις. Υπάρχει αυτή η πίεση, όμως υπάρχει και μια ομάδα που έχει έναν κόσμο από πίσω. Δεν είναι το ίδιο να παίζεις ένα ματς μπροστά 20-30 άτομα, μεταξύ γνωστών και φίλων, και το να παίζεις στο «Ιβανώφειο». Δεν είναι πολλές οι ομάδες της Elite League που έχουν την τύχη να κάνει η ομάδα την πρώτη της ανοιχτή προπόνηση και να γεμίζει το γήπεδο για να στηρίξει τους παίκτες».

Για τον στόχο του Ηρακλή: «Ο προπονητής πάντα πηγαίνει βδομάδα-βδομάδα, κοιτάζει την επόμενη προπόνηση και το επόμενο παιχνίδι. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι στόχοι που δε μπορεί να τους κάνει ούτε καν ο προπονητής του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού. Κοιτάζεις κάθε φορά την επόμενη προπόνηση και το επόμενο παιχνίδι».

Για το επερχόμενο (07/10) εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μύκονο: «Είναι αρχή, κάθε πρεμιέρα έχει ιδιαιτερότητες. Η Μύκονος είναι πάρα πολύ καλή ομάδα, το ρόστερ της είναι πολύ γεμάτο, έχει πολύ έμπειρα παιδιά, έχει έναν εξαιρετικό και πολύ έμπειρο προπονητή. Τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι είναι ομάδα με καλή οργάνωση και ανοδική πορεία. Είναι αρχή, δε γνωρίζονται οι ομάδες, δε γνωρίζονται οι παίκτες μεταξύ τους και δε γνωρίζουν και οι προπονητές κάποια πράγματα. Σίγουρα θα ήμουν ευχαριστημένος με νίκη, αλλά ας δούμε πρώτα πώς θα “κυλήσουν” οι πρώτες αγωνιστικές, να δούμε τις ομάδες».

Για το αγωνιστικό στυλ που θέλει να περάσει στην ομάδα του: «Όλοι οι προπονητές σε αυτήν την ερώτηση απαντούν για γρήγορο μπάσκετ, transition game, υψηλή άμυνα. Το μπάσκετ που θες να παίξεις είναι αυτό που θέλουν όλοι, γρήγορα, με transition, με πίεση στην άμυνα, όμως κάποια χαρακτηριστικά των παικτών σου καθορίζουν και άλλα πράγματα. Θέλουμε έναν συνδυασμό transition και σετ, “διαβάσματος” στην επίθεση και στην άμυνα όσο το δυνατόν πιο πιεστικά και να χαλάς τις γωνίες του αντιπάλου».

Για την Elite League: «Η αναβάθμιση που έγινε από πέρυσι είναι προφανέστατη και αυτό πρέπει σίγουρα να χρεωθεί στην ΕΟΚ. Παρακολούθησα πέρυσι τα play-offs, χωρίς να γνωρίζω τι θα κάνω στο μέλλον και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από όλα, απ’ το επίπεδο της οργάνωσης, τις ομάδες που συμμετείχαν, το ποιοτικό μπάσκετ, τα παιδιά που συμμετείχαν. Υπάρχει όμως λειψανδρία, δε βγαίνουν σε αριθμό τόσα πολλά παιδιά. Αυτά που βγαίνουν είναι ποιοτικά, αλλά η παραγωγή φθίνει τα τελευταία χρόνια. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει αυτή η κατηγορία ο προθάλαμος των παιδιών που θέλουν να παίξουν επαγγελματικά».

Για το αν τον έχει βοηθήσει το πέρασμά του απ’ τον Παναθηναϊκό: «Καταρχάς, ο Παναθηναϊκός είναι, ήταν και θα είναι πάντα Παναθηναϊκός. Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι τεράστιος και θα είναι πάντα στο τοπ, έστω κι αν κάποιες χρονιές δεν είναι όπως πρέπει. Η εμπειρία είναι μοναδική και τα πράγματα που συναντάς σε βοηθούν σίγουρα σε οποιαδήποτε άλλη εμπειρία αντιμετωπίσεις στο μέλλον. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι τεράστιος οργανισμός, πόσο μάλλον για τα ελληνικά».

Για το ντέρμπι «αιωνίων» της Παρασκευή (06/10): «Σίγουρα θα είναι διαφορετική εικόνα σε σχέση με του Σούπερ Καπ. Θα πεισμώσουν άπαντες στον Παναθηναϊκό. Είναι δύο διαφορετικές ομάδες. Απ’ τη μια ο Ολυμπιακός «χτισμένος» με πολύ λίγες προσθαφαιρέσεις και απ’ την άλλη μια καινούργια ομάδα, με εξαιρετικό ρόστερ, που χρειάζεται οπωσδήποτε χρόνο. Αυτή είναι η διαφορά των δύο ομάδων, ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο και είναι πιο γρήγορα έτοιμος, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Απ’ τη στιγμή, όμως, που θα ετοιμαστεί, θα είναι μια τοπ ομάδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *