Το φετινό format του All-Star Game θα είναι ένα τουρνουά τεσσάρων ομάδων, με τρεις αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν την ίδια βραδιά. Συγκεκριμένα, τρεις ομάδες θα αποτελούνται από οκτώ All-Stars η καθεμία, ενώ η τέταρτη ομάδα θα είναι η νικήτρια του Rising Stars Challenge, στο οποίο συμμετέχουν πρωτοετείς και δευτεροετείς παίκτες. Η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στους 40 πόντους θα αναδεικνύεται νικήτρια κάθε αγώνα.
Το τουρνουά θα λάβει χώρα στις 16 Φεβρουαρίου στην έδρα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ενώ το Rising Stars event θα διεξαχθεί δύο μέρες νωρίτερα, στις 14 Φεβρουαρίου, ως το κεντρικό γεγονός της All-Star Friday.
Ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ, επιδιώκει εδώ και καιρό έναν πιο ανταγωνιστικό All-Star αγώνα. Η αλλαγή αυτή έρχεται μετά το περσινό ρεκόρ 397 πόντων στο παιχνίδι στην Ιντιανάπολις, το οποίο έληξε με σκορ 211-186. Στον συγκεκριμένο αγώνα, οι δύο ομάδες επιχείρησαν συνολικά 289 σουτ, το 94% των οποίων ήταν είτε μέσα στη ρακέτα είτε πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.
Ο Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, γκαρντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, σχολίασε: «Είναι λογική η απόφαση να αλλάξει το format ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Στο τέλος, όμως, όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι παίκτες θέλουν να το υποστηρίξουν. Εγώ πάντως θα ήθελα να συμμετάσχω και ελπίζω να γίνει κάτι τέτοιο».
Τα τελευταία χρόνια, η λίγκα έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές στο All-Star Game. Παραδοσιακά, ο αγώνας διεξαγόταν για 66 χρόνια με τη μορφή Ανατολικής εναντίον Δυτικής Περιφέρειας σε τέσσερις περιόδους των 12 λεπτών. Στη συνέχεια, η μορφή άλλαξε και οι αρχηγοί των ομάδων επιλέγονταν μέσω ψηφοφορίας για να διαμορφώσουν τις ομάδες. Μεταξύ των αρχηγών ξεχωρίζουν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος ήταν αρχηγός έξι φορές, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τρεις φορές, ο Κέβιν Ντουράντ δύο φορές και ο Στεφ Κάρι μία φορά.
Σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιήθηκε ένα νέο format με στόχο το σκορ στην τέταρτη περίοδο, χωρίς χρονικό όριο, όπου η νικήτρια ομάδα ήταν αυτή που θα έφτανε πρώτη σε έναν καθορισμένο αριθμό πόντων. Αυτός ο αριθμός ήταν το σύνολο των πόντων της ομάδας που προηγείτο, συν 24 πόντους, ως φόρος τιμής στον Κόμπι Μπράιαντ. Πέρυσι, το All-Star Game επέστρεψε στη μορφή Ανατολής εναντίον Δύσης, καταρρίπτοντας το ρεκόρ συνολικών πόντων.
Ο Ντέμιαν Λίλαρντ, MVP του περσινού αγώνα, δήλωσε: «Υπάρχει σίγουρα τρόπος να γίνει πιο ανταγωνιστικό το παιχνίδι. Δεν είμαι σίγουρος ποιος είναι, αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει».
Ψηφοφορία
Η ψηφοφορία για το All-Star ξεκινάει την Πέμπτη και το σύστημα παραμένει το ίδιο. Οι φίλαθλοι θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου τρεις παίκτες από το frontcourt και δύο από το backcourt για κάθε περιφέρεια. Το αποτέλεσμα θα προκύψει κατά 50% από τις ψήφους των φιλάθλων, 25% από τα ΜΜΕ και 25% από τους παίκτες του NBA. Οι προπονητές θα επιλέξουν τους 14 αναπληρωματικούς.
Ωστόσο, στο νέο format οι θέσεις βασικών και αναπληρωματικών δεν θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα υπάρχουν τρεις ομάδες με πέντε παίκτες στην αρχική σύνθεση και εννέα στον πάγκο.
Διαδικασία επιλογής ομάδων
Στις 6 Φεβρουαρίου, οι αναλυτές του TNT και πρώην παίκτες του NBA, Σακίλ Ο’Νιλ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Κένι Σμιθ, θα επιλέξουν τις ομάδες από τους 24 All-Stars. Οι ομάδες θα ονομαστούν Team Shaq, Team Charles και Team Kenny. Η νικήτρια του Rising Stars Challenge θα αποτελέσει την Team Candace, προς τιμήν της Κάντις Πάρκερ.
Προπονητές
Τα προπονητικά επιτελεία των ομάδων με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ανατολή και τη Δύση θα καθοδηγήσουν τις All-Star ομάδες, με εξαίρεση το Μιλγουόκι και τη Μινεσότα, που είχαν τον ίδιο ρόλο πέρυσι. Ένας βοηθός προπονητής από κάθε επιτελείο θα αναλάβει μία ακόμη ομάδα.
Χρηματικά έπαθλα
Το συνολικό ποσό των χρηματικών επάθλων ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια δολάρια. Κάθε παίκτης της νικήτριας ομάδας θα λάβει 125.000 δολάρια, οι παίκτες της δεύτερης ομάδας 50.000 δολάρια, ενώ όσοι αποκλειστούν στους ημιτελικούς θα λάβουν 25.000 δολάρια.