Η ήττα των Γουόριορς με 127-105 από τους Λέικερς στην πρεμιέρα δεν ήταν το μόνο θέμα της βραδιάς στο Λος Άντζελες. Ο rookie Γιάξελ Λέντεμποργκ είχε μια πολύ «ζωηρή» μονομαχία με τον Λούκα Ντόντσιτς στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι στο NBA. Μετά τη λήξη δήλωσε ότι έχασε κάθε σεβασμό για τον Σλοβένο σούπερ σταρ, επειδή, όπως είπε, εκλιπαρεί συνεχώς για φάουλ.
«Τον σεβόμουν πολύ, γιατί δεν έβλεπα και πολύ NBA. Έβλεπα μόνο highlights και τον έβλεπα να διαλύει τους αντιπάλους. Όταν όμως το ζεις από κοντά και βλέπεις όλη αυτή τη γκρίνια και τα παράπονα, χάνεις κάθε σεβασμό», είπε ο Λέντεμποργκ. Με τους Τζίμι Μπάτλερ και Μόουζες Μούντι τραυματίες, ο Στιβ Κερ τον έβαλε βασικό και του ανέθεσε τον Ντόντσιτς για μεγάλο μέρος του αγώνα. Όταν ήταν εκείνος ο βασικός αμυνόμενος, ο Ντόντσιτς σούταρε 1/6. Η επίθεση των Λέικερς όμως δούλευε κανονικά: 32, 34 και 36 πόντοι στις τρεις πρώτες περιόδους και διαφορά που έφτασε τους 35 πόντους.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου. Ο Ντόντσιτς ξεγέλασε τον Λέντεμποργκ με προσποίηση και κέρδισε φάουλ σε σουτ, και αμέσως μετά του είπε και δυο λόγια. Οι δύο παίκτες χρειάστηκε να χωριστούν από διαιτητές και συμπαίκτες. Οι Γουόριορς έβγαλαν για λίγο τον rookie, ο Ντόντσιτς ευστόχησε στην επόμενη επίθεση και τον έδειξε στον πάγκο. Ο Κερ ξανάστειλε τον Λέντεμποργκ στο παρκέ για να τον μαρκάρει. Λίγο πριν από το ημίχρονο ο rookie τον σταμάτησε σε isolation χωρίς φάουλ, αλλά συνέχισε να του φωνάζει και ο διαιτητής Τζέιμς Κέιπερς τον τιμώρησε με τεχνική ποινή. «Του έλεγα ότι δεν είναι καλός, ότι δεν μπορεί να σκοράρει πάνω μου. Μιλάς, αλλά δεν μπορείς να σκοράρεις πάνω μου. Είπα και μερικές βρισιές, γι’ αυτό πήρα την τεχνική», παραδέχτηκε. Ο Ντόντσιτς απάντησε με τον δικό του τρόπο: με τη λήξη του ημιχρόνου έβαλε σουτ από το κέντρο του γηπέδου, ανέβασε τη διαφορά στους 14 πόντους και γέλασε δείχνοντας τον Λέντεμποργκ. «Μιλούσε τρελά. Εγώ όμως δεν προσπαθούσα να του απαντήσω. Φέτος δεν θέλω να παίρνω τεχνικές», είπε ο Σλοβένος.
«Νομίζω ότι τον παρέσυρε λίγο. Η μία τεχνική ήταν γελοία. Λογομαχούσαν και οι δύο. Νομίζω ότι ο Γιάξελ την πήρε για τις λέξεις που χρησιμοποίησε. Μετά όμως ο Λούκα βάζει το σουτ από το κέντρο και του μπαίνει στη μούρη. Αυτό έπρεπε να είναι τεχνική» – Στιβ Κερ
Ο Λέντεμποργκ δεν είναι η πρώτη φορά που λέει ό,τι σκέφτεται. Το βράδυ του draft είχε δηλώσει ότι μισούσε τον νέο του συμπαίκτη Στεφ Κάρι, επειδή μεγάλωσε ως οπαδός του Κάιρι Ίρβινγκ. Στο Γκόλντεν Στέιτ πάντως αγκάλιασαν την προσωπικότητά του. Έγινε ο πρώτος rookie μετά τον Τζέιμς Ουάιζμαν το 2020 που ξεκινά βασικός για τους Γουόριορς στην πρεμιέρα και τελείωσε με 12 πόντους σε 29 λεπτά, αλλά και τέσσερα φάουλ. Στο πλευρό του στάθηκε ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο μέντοράς του στα αποδυτήρια: «Σε αυτή τη λίγκα όλοι λένε ότι κάποιους παίκτες πρέπει να τους σέβεσαι. Εγώ δεν ήρθα στη λίγκα έτσι. Όλοι θα πουν ότι ο rookie πήρε το μάθημά του. Ποιο μάθημα; Την επόμενη φορά που θα τον δει, να του πάει ξανά από την αρχή».
Η επόμενη φορά δεν αργεί. Γουόριορς και Λέικερς ξαναβρίσκονται σε εννέα μέρες, στις 30 Οκτωβρίου στο Σαν Φρανσίσκο. «Μάλλον έτσι είναι το NBA. Πολλά flop, πολύ ψάρεμα φάουλ, πολλές προσευχές στους διαιτητές. Ενδιαφέρον πρώτο παιχνίδι για μένα», είπε ο Λέντεμποργκ.
Φωτογραφία: TonyTheTiger / CC0 / Wikimedia Commons


1
2
3