Στις 7 Ιουνίου 1993, ο Ντράζεν Πέτροβιτς άφησε την τελευταία του πνοή μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε εθνική οδό της Γερμανίας και βύθισε στο πένθος ένα ολόκληρο έθνος.
Ημερομηνία: Δευτέρα 7 Ιουνίου του 1993. Ώρα: 17:20. Τοποθεσία: Αυτοκινητόδρομος Autobahn 9, που συνδέει τη Νυρεμβέργη με το Μόναχο… Η στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος… Η στιγμή που κόπηκε το νήμα της ζωής ενός εκ των κορυφαίων αθλητών στην ιστορία του μπάσκετ… Η στιγμή που ο Ντράζεν Πέτροβιτς πέρασε στην αιωνιότητα…
Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια από εκείνη τη «μαύρη» μέρα. Τότε που το μεγάλο αστέρι των ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- γηπέδων άφησε την τελευταία του πνοή. Ο «Μότσαρτ», ο «γιος του διαβόλου» ήταν μερικά από τα ψευδώνυμα που τον συνόδευαν στην σπουδαία καριέρα του.
Στα 28 του (γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1964 στο Σίμπενικ), ο Ντράζεν πρόλαβε να ζήσει και να κατακτήσει σχεδόν τα πάντα. Στα σημαντικότερα επιτεύγματά του, μπορούμε να κατατάξουμε ότι αναδείχθηκε δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης (1985, 1986) και δύο φορές Κυπελλούχος Ευρώπης (1987, 1989), ενώ κατέκτησε 3 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (αργυρό το 1988 και το 1992, χάλκινο το 1984), 2 μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (χρυσό το 1990, χάλκινο το 1986) και 2 μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (χρυσό το 1989, χάλκινο το 1987), μέλος της 3ης καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ το 1993 και την παρουσία του στους τελικούς του ΝΒΑ το 1990.
Με ύψος 1,96μ. κι έχοντας δολοφονικό ένστικτο και σχεδόν… εξωπραγματική σύνδεση με το καλάθι, έβρισκε πάντα τον τρόπο να «εκτελεί» τις αντίπαλες άμυνες καταρρίπτοντας μια σειρά από ρεκόρ σκοραρίσματος. Μεταξύ άλλων, ήταν και ο πρώτος Ευρωπαίος σταρ που πρωταγωνίστησε στο ΝΒΑ.
Πέραν όμως των διακρίσεών του, ατομικών και ομαδικών, είχε να επιδείξει ως σημαντικότερο «παράσημο» την καθολική αναγνώριση από φίλους και εχθρούς, από συμπαίκτες και αντιπάλους. Από σύσσωμη την μπασκετική «κοινωνία»…
Υπόκλιση από όλους
Για τον Ντράζεν έχουν γραφτεί δεκάδες αφιερώματα, αμέτρητα κείμενα, βιβλία και ντοκιμαντέρ, ενώ υπάρχουν μπόλικες μαρτυρίες, που μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο τον «μύθο» του. Ας μιλήσουν για εκείνον οι καθ’ ύλην αρμόδιοι όμως…
«Ήταν συναρπαστικό να παίζεις εναντίον του Ντράζεν. Δώσαμε κάποιες σπουδαίες μάχες στο παρελθόν και δυστυχώς ήταν σύντομες μάχες. Είναι ο μοναδικός που με κοιτάζει στα μάτια», είπε ο σπουδαίος Μάικλ Τζόρνταν.
«Θεωρούμαι ως ο μεγαλύτερος σουτέρ, αλλά ο μεγάλος Ντράζεν ήταν η Νέμεσις μου. Ήταν ο καλύτερος σουτέρ που έχω δει στη ζωή μου», τόνισε από τη μεριά του ο Ρέτζι Μίλερ.
«Τον σέβομαι απόλυτα επειδή δούλευε πολύ σκληρά. Κάθε μέρα ήταν ο πρώτος που ερχόταν και ο τελευταίος που έφευγε από το προπονητικό κέντρο», δήλωσε ο Κλάιντ Ντρέξλερ.
«Ήμασταν μια χώρα 4 εκατομμυρίων. Χωρίς εκείνον, το μπάσκετ έπρεπε να κάνει τρία βήματα πίσω», ανέφερε ο αδερφός του, Αλεξάνταρ Πέτροβιτς.
Η στιγμή που πάγωσε ο χρόνος
Η ιστορία γύρω από το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον σπουδαίο Ντράζεν είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το κόκκινο Golf που οδηγούσε σε ολισθηρό οδόστρωμα της Autobahn 9 η σύντροφός του, Κλάρα Ζάλαντζι, καρφώθηκε σε φορτηγό, με τον Κροάτη σταρ να έχει αποκοιμηθεί στη θέση του συνοδηγού, χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, ενώ η οδηγός και η 3η επιβάτιδα του μισοδιαλυμένου οχήματος, η Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια Χιλάλ Εντεμπάλ, βγήκαν ζωντανές.
Η τραγική ειρωνεία ήταν πως λίγες ώρες πριν, ο «Πέτρο» δεν θέλησε να επιβιβαστεί σε πτήση για το Ζάγκρεμπ φοβούμενος τα αεροπλάνα και προτίμησε να μεταβεί οδικώς στην πόλη της Κροατίας μετά το τέλος των προκριματικών. «You fly, you die», φέρεται να είπε στον συμπαίκτη του και καλό του φίλο, Στόγιαν Βράνκοβιτς.
«Κλεισμένος» από τον Παναθηναϊκό
Εκείνο το καλοκαίρι, ο Κροάτης γκαρντ είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ και να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ρεπορτάζ της εποχής έκαναν λόγο για συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό, με τον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ντύσει στα πράσινα τον σπουδαίο Ντράζεν και να φτιάξει ένα ονειρικό δίδυμο με τον Νίκο Γκάλη.
«Δεν είπα ποτέ ότι έχω υπογράψει., Αλλά ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο κύριος Γιαννακόπουλος σωστά είπε όσα είπε. Πραγματικά είμαστε πολύ κοντά. Θέλω ένα τρίτο Κύπελο Πρωταθλητριών Ευρώπης περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Υπόσχομαι ότι ο Παναθηναϊκός μαζί μου θα είναι μια διαφορετική ομάδα», είχε πει ο ίδιος ο Κροάτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στα «Νέα», δύο 24ώρα πριν από το μοιραίο τροχαίο.
Η καριέρα του:
1979-83 Σιμπένκα
1984-88 Τσιμπόνα
1988-89 Ρεάλ Μαδρίτης
1989-91 Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
1991-93 Νιου Τζέρσεϊ Νετς
Οι 62 πόντοι που πέτυχε στο ΣΕΦ, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1989 κόντρα στην Καζέρτα του Όσκαρ Σμιντ:
Οι μονομαχίες του με τον Νίκο Γκάλη:
Τα καλύτερα highlights της καριέρας του:
Πηγή: sport-fm.gr