Ο Ολυμπιακός, χωρίς τους Βεζένκοφ και Γουόκαπ, επικράτησε του Παναθηναϊκού ΑΚΤΟR στο ΣΕΦ με 86-80 για την 30η αγωνιστική της EuroLeague, φτάνοντας το σερί στα ευρωπαϊκά ντέρμπι, στο 11-0 Παράλληλα έκανε σημαντικό βήμα για την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.
Οι “πράσινοι” υποχώρησαν στο 16-14 και βρίσκονται οριακά μέσα στην πρώτη δεκάδα, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ανέβηκαν στο 19-10 και στην τρίτη θέση της κατάταξης, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στο πλεονέκτημα έδρας.
Για τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν ο Ντόρσεϊ με 13 πόντους, 4 ασίστ και 4 ριμπάουντ, ο Μιλουτίνοφ με 10 πόντους και 3 ριμπάουντ, ο Τζόζεφ με 10 πόντους και σημαντική παρουσία σε ριμπάουντ και άμυνα, καθώς και ο ΜακΚίσικ που πρόσφερε 8 πόντους, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα.
Από τον Παναθηναϊκό, καλύτεροι ήταν ο Οσμάν με 14 πόντους, ο Ερνανγκόμεθ με 14 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Ναν ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 18 πόντους και 6 ασίστ.
Στην επόμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Παρί (10/3, 21:45), ενώ ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ (12/3, 22:00).
H ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ
Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό και με βασικό «όπλο» την άμυνα κατάφερε να χτίσει διαφορά στο πρώτο ημίχρονο. Στα πρώτα λεπτά οι «πράσινοι» είχαν λύσεις μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ, όμως οι “ερυθρόλευκοι” με σωστές επιλογές στην επίθεση και τον Μιλουτίνοφ να δίνει λύσεις κοντά στο καλάθι προηγήθηκαν με 10-9 στο 4ο λεπτό.
Η ομάδα του Ολυμπιακού βρήκε ρυθμό από την περιφέρεια, ευστοχώντας σε τρία συνεχόμενα τρίποντα και φτάνοντας στο +6 (17-11). Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός έπαιρνε πόντους κυρίως από τους Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και Τσέντι Οσμάν, οι οποίοι κρατούσαν επιθετικά την ομάδα τους. Η πρώτη περίοδος έκλεισε στο 20-13 υπέρ των γηπεδούχων, σε ένα διάστημα με αρκετά λάθη και χαμένες προσπάθειες.
Στη δεύτερη περίοδο το παιχνίδι παρέμεινε ιδιαίτερα σκληρό, με πολλές μάχες σώμα με σώμα. Ο Ολυμπιακός διατήρησε τον έλεγχο με τον ΜακΚίσικ να δίνει ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ, ανεβάζοντας τη διαφορά στους εννέα πόντους (24-15). Οι “πράσινοι” δυσκολεύονταν να βρουν ρυθμό στην επίθεση και βασίζονταν κυρίως σε δεύτερες επιθέσεις μετά από επιθετικά ριμπάουντ.
Μετά από ένα διάστημα αστοχίας στα τρίποντα, ο Νιλικίνα βρήκε στόχο από την περιφέρεια και σε συνδυασμό με την καλή άμυνα του Ολυμπιακού η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στο +14 (29-15). Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μειώσει με τον Ναν να σημειώνει τους πρώτους του πόντους, ωστόσο οι Μιλουτίνοφ και Νιλικίνα επανέφεραν το +16 για τους “ερυθρόλευκους”. Έτσι το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό μπροστά 40-29, με τον Χουάντσο και τον Οσμάν να έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της επιθετικής προσπάθειας του Παναθηναϊκού.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο αποφασισμένος. Ο Κέντρικ Ναν πέτυχε συνεχόμενους πόντους και με προσωπικό σερί 6-0 μείωσε τη διαφορά στους πέντε (40-35). Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν βρήκε καλύτερες επιλογές στην επίθεση, όμως ο Ολυμπιακός διατηρούσε το προβάδισμα (44-39).
Με καλάθια των Νιλικίνα και Φουρνιέ οι “ερυθρόλευκοι” πήγαν ξανά σε διψήφια διαφορά (49-39), όμως ο Παναθηναϊκός απάντησε άμεσα με τρίποντα των Οσμάν και Μήτογλου. Παπανικολάου και Πίτερς ευστόχησαν επίσης από μακριά για το 54-47, ενώ η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τους «πράσινους» να έχουν μειώσει σημαντικά σε 58-56.
Στην τέταρτη περίοδο ο Παναθηναϊκός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με τρίποντο του Ναν (59-58). Παρά την πίεση, ο Ολυμπιακός αντέδρασε και με πόντους του Τζόζεφ και βολές του ΜακΚίσικ ανέκτησε το προβάδισμα (67-61). Ο Ντόρσεϊ πέτυχε σημαντικό τρίποντο, ενώ λίγο αργότερα με νέο σουτ από την περιφέρεια και ασίστ σε κάρφωμα του Γουόρντ διαμόρφωσε το 75-66 τέσσερα λεπτά πριν το τέλος.
Ο Παναθηναϊκός δεν τα παράτησε και με τρίποντα των Ναν και Χέις-Ντέιβις πλησίασε ξανά στο 75-71. Ωστόσο, στα τελευταία λεπτά ο ΜακΚίσικ ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών και κράτησε τον Ολυμπιακό μπροστά. Στα 35 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Γκραντ μείωσε σε 83-78, όμως στην επόμενη κατοχή ο Ναν υπέπεσε σε βήματα και ουσιαστικά «σφράγισε» τη νίκη των «ερυθρόλευκων».
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-13, 40-29, 58-56, 86-80
OI ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Miguel Angel Perez, Emilio Perez, Saso Petek
ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Νιλικίνα, Τζόζεφ, ΜακΚίσικ, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ, Λαρεντζάκης, Γουόρντ, Παπανικολάου, Πίτερς, Μιλουτίνοφ, Τζόουνς, Χολ.
Παναθηναϊκός (Αταμάν): Σορτς, Οσμάν, Χολμς, Σλούκας, Χέιζ-Ντέιβις, Ρογκαβόπουλος, Γκραντ, Ναν, Τολιόπουλος, Φαρίντ, Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου


