17/07/2024
BLOG Euroleague Top

Tι εστί Μακάμπι. Η ανάλυση της αντιπάλου του Παναθηναϊκού

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση της προσεχούς αντιπάλου του Παναθηναϊκού στα play off της Ευρωλίγκας, σε δυο μέρη. Πρώτα με την προσέγγιση των αριθμών και στην συνέχεια με την μετάφραση όλων αυτών στο παρκέ.

Μέσος όρος επίθεσης 88.5 Μέσος όρος άμυνας 86.7

Πόντοι ανά 100 κατοχές Οffensive Rating 119.3 (ORTG) Defensive Rating 116.7 (DRTG)

ΕΠΙΘΕΣΗ

Μιλάμε για την ομάδα που είναι πρώτη στο pace,στο ρυθμό που αρέσκεται να παίζει τα παιχνίδια της με 73,9 κατοχές ανά 40 λεπτά, ενώ στο επιθετικό κομμάτι είναι 1η με μέσο όρο πόντων 88,5 και 3η στους πόντους ανά 100 κατοχές με 119,3 πόντους. Στον τομέα τον ασίστ είναι 2η με 19,7 ανά αγώνα και το 61,6% των πόντων της έρχονται μετά από δημιουργία. Επιπροσθέτως είναι πρώτη στο επιθετικό ριμπάουντ με 13,1 επιθετικά ριμπάουντ ανά παιχνίδι και αν σε αυτό προσθέσουμε τα μόλις 12,2 λάθη καταλαβαίνουμε γιατί η επίθεση της λειτουργεί σε τόσο υψηλά στάνταρ. Η επιθετική της εικόνα σε όλους τους τομείς πλην των επιθετικών ριμπάουντ που δίνει στον αντίπαλο δημιουργούν μια εικόνα ομάδας τοπ 3 χωρίς υπερβολή και η εξισορρόπηση και εξήγηση γιατί βρίσκεται πιο χαμηλά στην κατάταξη έρχεται με την ανάγνωση των αμυντικών της στατιστικών.

ΑΜΥΝΑ

Είναι η χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης με 86,7 πόντους παθητικό και 7η χειρότερη στην αναγωγή στις 100 κατοχές με 116.7 πόντους παθητικό. Είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα στις ασίστ που επιτρέπει στον αντίπαλο και η 2η χειρότερη στα επιθετικά ριμπάουντ που επιτρέπει στον αντίπαλο της με 11. Παρά την γενικά κακή αμυντική της εικόνα είναι αποτελεσματική στα λάθη που αναγκάζει τον αντίπαλο της με 13,5 λάθη κατά μέσο όρο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ  Ευρωλίγκα: To πλήρες πρόγραμμα του Ολυμπιακού για την σεζόν 2024-25

Ατομικά Μπάλντγουιν,Μπράουν,Κόλσον και Νίμπο από τους θεωρητικά βασικούς και Μπλάτ από την second unit είναι οι πιο επιδραστικοί παίχτες στο παιχνίδι των Ισραηλινών. Προσοχή χρειάζονται και παίκτες όπως οι Γουέμπ και Σόρκιν ενώ πολύ δύσκολα θα βάλει στον Παναθηναϊκό το μέγεθος των παικτών της καθώς ξεκάθαρα δεν ματσάρει καλά με τους πράσινους.

Ο Μπάλντγουιν έχει άμεση(σκοράροντας) η έμμεση(πασάροντας) συμμετοχή σε 29,9 πόντους (18 πόντους μ.ο και 11,9 πόντους μέσω ασίστ) ενώ ο Μπράουν στην ίδια κατηγορία έρχεται δεύτερος με 26,5 πόντους (12,6 πόντους μ.ο και 13,9 πόντους μέσω ασίστ). Οι δύο συγκεκριμένοι όπως γίνεται αντιληπτό είναι και οι πρώτοι παίχτες σε usage με 26,8 και 22,6 (ποσοστό των συνολικών κατοχών που καταναλώνουν από την ομάδα),ένα νούμερο που αθροιστικά αγγίζει το 49,4%,δηλαδή το μισό παιχνίδι της ομάδας του Κάτας περνάει από τα χέρια τους.

Παρακολουθώντας το βιβλιαράκι του προπονητή Κάτας θα δούμε κάποιες αρχές στο παιχνίδι της που επιβεβαιώνουν και επεξηγούν όλα τα παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα θα δούμε την Μακάμπι να παίζει πάρα πολλές δράσεις πικ εν ρολ με διάφορες παραλλαγές τα οποία καθοδηγούνται κυρίως από τους Μπάλντγουιν και Μπράουν.

Προσπαθεί να τρέξει τα πικ εν ρολ της στα πρώτα 5 δεύτερα της επίθεσης πράγμα που επεξηγεί το πολύ υψηλό pace στο παιχνίδι της, και η εκτέλεση πολλές φορές έρχεται από την αδύνατη πλευρά με πάσα μετά από απορρύθμιση της αντίπαλης άμυνας που στέλνει βοήθεια μετά το σκριν. Ειδικά ο Μπάλντγουιν αρέσκεται στο πικ από τις 45 μοίρες, προς τον κεντρικό διάδρομο και την πάσα στην γωνία σε περίπτωση που η άμυνα του κόψει τον κεντρικό διάδρομο.

Γνωρίζοντας την ικανότητα του Μπάλντγουιν στο κάθετο παιχνίδι ενδιαφέρον παρουσιάζει μια παραλλαγή με διπλό hand off (εναλλαγή της μπάλας χέρι με χέρι) με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της άμυνας με τις γρήγορες εναλλαγές που στην συνέχεια ακολουθείται από ένα πικ εν ρολ (σε παραλλαγή Spain κάποιες φορές) και δίνουν μια σειρά από επιλογές στον χειριστή, είτε αυτό αφορά σουτ, είτε πάσα προς τον παίκτη που κόβει προς το καλάθι είτε σαν εναλλακτική μια πάσα προς τα έξω αν η άμυνα κινηθεί να κλείσει προς τα μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ  Ζαλγκίρις: Πήρε Ντάνστον, αποχαιρέτησε Χέιζ

Για τον Παναθηναϊκό νομίζω πως θα είναι κομβικά τα εξής πράγματα:

  • Έλεγχος του τρανζίσιον και γενικά του ρυθμού

Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να τρέξει όποτε μπορεί για να βρει ανοργάνωτη την ήδη κακή άμυνα της Μακάμπι αλλά με προσοχή να μην παρασυρθεί και παίξει το αγαπημένο παιχνίδι των Ισραηλινών. Η σωστή χρήση των φάουλ σίγουρα θα παίξει ρόλο στο να σταματήσει το τρέξιμο των παικτών του Κάτας και φυσικά οι επιστροφές των πρασίνων θα πρέπει να είναι γρήγορες.

  • Hedge out

Οι πράσινοι θα πρέπει να ελέγξουν το πόσο επιθετικά ο εκάστοτε ψηλός θα βγαίνει μετά το σκριν που δέχεται καθώς οι χειριστές της Μακάμπι έχουν την ταχύτητα ή την οξυδέρκεια να διαβάσουν τα ρήγματα και είτε να επιτεθούν κάθετα είτε να πασάρουν σωστά. Επίσης το σουτ είναι κάτι που ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να δώσει εύκολα με αντιμετώπιση πίσω από το σκριν(under) καθώς τα ποσοστά των παικτών της Μακάμπι από το τρίποντο είναι καλά.

  • Επιθετικό Ριμπάουντ

Πρέπει όλοι οι παίχτες να προσέξουν καθώς η Μακάμπι έχει τα κορμιά να προβληματίσει τον Παναθηναϊκό σε ένα τομέα που έχει παρουσιάσει αρρυθμίες. Επίσης στο ριμπάουντ οι πράσινοι πρέπει να προσέξουν στην επίθεση τους να μην κυνηγήσουν σαν να μην υπάρχει αύριο το επιθετικό ριμπάουντ καθώς αυτό θα δώσει την δυνατότητα να βγει στο τρανζίσιον η ομάδα από το Ισραήλ αλλά και να εκμεταλλευτεί ο ίδιος την αφέλεια με την οποία η Μακάμπι διεκδικεί το δικό της επιθετικό ριμπάουντ και να βγάλει ο ίδιος αιφνιδιασμό όποτε μπορεί.

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός έχει θεωρώ ελαφρύ προβάδισμα στην σειρά αλλά πρέπει να το αποδείξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Έχει μεγαλύτερη ποιότητα σαν ομάδα και είναι πιο ορθολογικός στο παρκέ ενώ με τον Ναν έχει παίκτη που ατομικά έχει την ικανότητα να τον κουβαλήσει αν χρειαστεί. Η σειρά είναι μεγάλη και θα χρειαστούν όλοι οι παίχτες, ενώ θεωρώ πως βαρόμετρο για την διάρκεια και το αποτέλεσμα της σειράς θα είναι παίχτες όπως ο Χουάντσο και ο Παπαπέτρου καθώς έχουν το μέγεθος,την δύναμη και την ταχύτητα να αντιπαρατεθούν με συγκεκριμένους παίχτες των Ισραηλινών. Κομβικό θα είναι το πρώτο ματς ενώ στο ευτυχές σενάριο που ο Παναθηναϊκός ταξιδέψει για την Σερβία με το 2-0,δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα χάσει 3 ματς από την ομάδα του Κάτας σε λιγότερο από 10 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ  Η απόκτηση Λορένζο Μπράουν, η παραμονή Ναν και η τελευταία προσθήκη του Παναθηναϊκού

Η μεγάλη στιγμή φτάνει και έχουν μείνει τρία βήματα που χωρίζουν τον Παναθηναϊκό από το Βερολίνο ,τρία βήματα δύσκολα, απαιτητικά και βγαλμένα από το ένδοξο παρελθόν του απέναντι σε έναν αντίπαλο που το αντάμωμα μαζί του θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι των 00s.

Δέστε τις ζώνες σας… Ξεκινάει…

Περισσότερα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή 18:00-20:00 στο paoradio.gr και την εκπομπή Courtside όπου μπορούμε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *